BAYRAMPAŞA | İSMETPAŞA MAHALLESİ
KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ
Bayrampaşa İlçesi İsmetpaşa Mahallesi sınırları içerisinde kalan, metruk yapıların yoğunlukta olduğu yaklaşık 7.7 hektar büyüklüğündeki alan, eski cezaevinin yer aldığı ve inşaat süreci tamamlanan proje alanının doğusunda yer almaktadır.
İş Veren: BİMTAŞ
Alan Büyüklüğü: 77.000 m² (7.7 Ha)







Bayrampaşa İlçesi İsmetpaşa mahallesi sınırları içerisinde kalan, metruk yapıların yoğunlukta olduğu yaklaşık 7.67 hektar büyüklüğündeki proje alanı, eski cezaevinin yer aldığı ve inşaat süreci tamamlanan alanının doğusunda yer almakta olup, inşası tamamlanan alanın yapı adalarının ve bloklarının formu referans alınarak ilk etapla uyumlu bir proje tasarımı ile birlikte kentsel açık alanlar (kamusal ve yarı kamusal) ve donatı alanları üretilerek kentsel mekan kalitesinin artırılması hedeflenmektir.
İsmetpaşa Mahallesindeki rezerv alan ve yakın çevresindeki yüksek deprem riski, güvensiz yapı stoku, niteliksiz çevre ve yüksek yapılaşma yoğunluğunda yaşayanların değer esaslı ve uzlaşmaya dayalı kentsel dönüşüm yönteminin uygulanarak, takas yoluyla taşınması, bu yolla boşaltılarak elde edilecek yeni bölgelerde deprem ve kentsel risklere karşı güvenli, ekolojik ve sürdürülebilir planlama ilkeleri ile uyumlu kentsel alanlar oluşturulması, bu uygulamanın üret-aktar-boşalt modeli ile etaplar halinde tekrarlanarak yerinde dönüşümün gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
KİPTAŞ tarafından inşaatı tamamlanan alanın projesindeki yapı adalarının ve blokların formunu referans alınarak ilk etapla uyumlu bir proje tasarımı hedeflenmiştir.
Proje alanının doğal yapı analizleri, mülkiyet ve yapı analizleri, mevcut durum sorun tespitleri yapılmış ve mevcut imar planının yapılaşma koşulları doğrultusunda imar hakkı hesaplanmıştır. Meri planda yer alan, imara konu alan büyüklüğü ve inşaat alanı korunarak ulaşım ağı ve alan kullanımı yeniden düzenlenmiştir. Konut adalarının formu ve büyüklüğünün kullanıma verimli olması, kamusal alanların sürekli ve ulaşılabilir olması hedeflenmiştir. Kentsel mekan organize edilerek önerilen inşaat yoğunluğunun alandaki dağılımı, yüksekliği ve birbiri ile olan ilişkileri kurgulanarak yarı kamusal alanlar oluşturulmuştur.
Mimarlık Çözüm Ortağı: QAT Project
ANALİTİK ÇALIŞMALAR





KENTSEL TASARIM PROJESİ

MİMARİ PROJE







